Kaos og kosmos i »Ole Wichs Raritetskabinet« - en fascinerende tidsrejse om samlermani, museer og kunstudtryk
Kunne du tænke dig at opleve Ole Wichs Raritetskabinet? Tirsdag d. 4. maj kl. 19.30 holder Ole Wich foredrag om kunstinstallationen »Ole Wichs Raritetskabinet«, hvor han sætter værket ind i en større kultur- og kunstsammenhæng.
Foredraget er gratis og starter d. 4. maj kl. 19.30 og tager omkring 30 min. Derefter vil der være mulighed for at kigge nærmere på værket og stille spørgsmål til kunstneren. Kunstinstallationen er en del af årets forårsudstilling.
Museet har aftenåbent d. 4. maj fra kl. 19.00-21.00.
Arrangementet afholdes på dansk.
---
Om værket og foredraget:
Som følge af renæssancens systematiske studier, en spirende videbegærlig og den senere udforskning af verden udenfor Europa opstod en samlertradition, hvor fyrster, lærde og rige købmænd opbyggede samlinger af bemærkelsesværdige genstande, såkaldte rariteter. Det var genstande, der fascinerede samlerne, men tillige kunne give dem status.
Disse raritetskabinetter, der skulle beskrive et slags mikrokosmos var ofte løst systematiseret, men senere udviklede de sig til de museumssamlinger, som vi kender i dag. I nutiden er genstandene imidlertid blevet opdelt efter naturvidenskabelige principper, historiske perioder og andre videnstemaer for tjene til opdragelse og underholdning af nationens borgere.
Kunstværket »Ole Wichs Raritetskabinet« er kun indsamlet og opstillet efter det gamle fascinationsprincip, men værket referer samtidigt i sin form til »Ole Worms Raritetskabinet«. Det var en samling, der blev skabt til undervisningen i naturfilosofi på Københavns Universitet i perioden 1620-1654, hvor blandt mange andre præsten Lucas Debes leverede færøsk materiale til sin tidligere lærer Ole Worm.
Ole Wichs foredrag omhandler de første natursamlinger, de mest kendte raritetskabinetter og følger deres transformering til Kongens kunstkammer på Rosenborg, over Nationalmuseet frem til Forngripasavniðs start 1916 og endelig til Listasavn Føroya.
Til sidst sættes kunstværket ind i den kunsthistoriske tradition og kunstneren beskriver sin en metode med blandt andet visuel æstetik som organiseringsprincip.
Velkommen på Færøernes Nationalgalleri!
Culture Night at the National Gallery
Opening hours for the summer
Exhibition opening: Bent Restorff
Easter decorations for the whole family
Everyone is welcome to make easter decorations at the National Gallery from 12 April - 21 April from 11 am - 4 pm.
There will be materials…
Open by night - Thursday 3rd of April
On Thursday 3rd April the museum will be open from 11am - 8 pm.
There will be a special offer on posters this day: 3 for 2 - the cheapest o…