February 22, 2021

Tatoveringer af havet på Færøernes Nationalgalleri

Efterlysning
Af de mange hundrede færinger, som hvert år tog ud at sejle i 1950-, 60- og 70-erne, vendte flere tilbage med mindst en tatovering. I dag er vores kropslige udtryk vendt op og ned. Mange har valgt at pryde deres kroppe med blæk – og her spiller havet også en særlig rolle. Forbindelsen mellem tatoveringer og havet udforskes nu på Færøernes Nationalgalleri, hvor vi opfordrer jer til at sende os billeder af jeres hav-tatoveringer.

Historisk
I efterkrigstiden havde tatoveringer lav status i Norden. Blækket var associeret med amoral og kriminalitet. Men for flere sømænd var tatoveringer en del af identiteten. Der var endda motiver, som de skulle gøre sig fortjent til. Hvis sømanden havde sejlet tværs over Atlanterhavet, var han et anker værdig.

Nutiden
I 1990erne begyndte tatoveringer at blive populære blandt yngre mennesker, og i dag har mange en eller flere tatoveringer. Ifølge en norsk undersøgelse fra 2013 var hver syvende tatoveret, og i dag er tallet endnu højere. Flere af tatoveringerne, som bliver lavet i dag, tager udgangspunkt i de traditionelle sømandstatoveringer og havet. Anker, ror og skibe er efterspurgte motiver, ligesom blæksprutter og kompas også er populære.

Send os foto af din tatovering
På Færøernes Nationalgalleri sætter vi fokus på disse havrelaterede kropsudsmykninger ved at indsamle fotos af tatoveringerne. Vi printer fotoet af din tatovering og udstiller det på en billedvæg. Billedvæggen skal vise havets relevans i nutiden samt vise, hvordan det er et udbredt visuelt fænomen, der om noget præger vores tid – og kroppe.

Sådan gør du:

1.     Tag et foto af tatoveringen (nærbillede!)

2.     Send dit foto til info@art.fo

Vi printer billedet og hænger det op på en billedvæg i forhallen på Nationalgalleriet. Tatoveringerne udstilles anonymt.

Alle, der sender os billeder af havrelaterede tatoveringer, får gratis adgang til museet.

February 22, 2021

Tattoos of the sea at the National Gallery of the Faroe Islands

Wanted
Of the many hundreds of Faroese men who went to sea in 1950s, 60s and 70s, several returned with at least one tattoo. To…

Les meira
January 13, 2021

Today we premiere the museum's very first podcast!

The series "Artists of the Sea" (in Danish) shows how Faroese artists have been inspired by the sea in their creations.
Les meira
December 8, 2020

We will grant anyone who submits a photo free admission to the museum and the opportunity to see our major special exhibition, ''The Sea''. 

Throughout the Faroe Islands, in both private homes and institutions, there are countless artworks portraying ships and boats.

In many case…

Les meira
August 14, 2020

MUSIC & ART

The National Gallery of the Faroe Islands is creating new links between art and music. Five bands/musicians have each composed a new track inspired…
Les meira
April 10, 2020

COLOURING BOOK

Faroese artworks for you to colour in
Les meira
+298 31 35 79
info@art.fo
Gundadalsvegur 9, P.O. Box 1141 FO-110 Tórshavn, Faroe Islands
Opening hours
From 1 October - 30 April:
Tuesday - Sunday 13.00 - 16.00
Closed on Mondays

From 1 May - 30 September:
Monday - Sunday 11.00 - 17.00
Admission
Adult: 65 DKK
Student: 25 DKK

Groups, min. 12 adults: 50 DKK per person.
Children under 18: free.
+298 31 35 79
info@art.fo
Gundadalsvegur 9, P.O. Box 1141 FO-110 Tórshavn, Faroe Islands