Lys og farver - Tróndur og Brandur Patursson
16 February 2024 - 7 April 2024

Tróndur Patursson (f. 1944) er en af Færøernes mest respekterede kunstnere, og gennem de senere år har også sønnen Brandur Patursson (f. 1977) gjort sig markant bemærket på den færøske kunstscene. I mange år har fader og søn arbejdet tæt sammen om kunsten. Siden Brandur var helt ung, har han hjulpet sin far med kunstopgaver, men i dag går hjælpen ligeså meget den anden vej. De har i fællesskab udsmykket kirker og andre offentlige steder med storslået kunst, både på Færøerne og rundt om i verden. På trods af deres sammenflettede arbejdsliv, så har de hver især et tydeligt kunstnerisk udtryk. 

For Tróndur Patursson har det afgørende betydning at vise naturkræfterne, som han ofte har følt på egen krop på eventyrrejser på verdenshavene. Spejlinger og reflektioner af naturen beskriver ofte det uendelige kosmiske rum, hvor grænsen mellem himmel og jord forsvinder, og man bliver i ét med naturen. Kunstværkerne er fyldt med spænding og dramatik. Tróndurs værker på lærred eller af glas har altid en karakteristisk dybde i farverne, der er blevet en signatur i hans kunstværker. Tróndur har en særlig forståelse for farver, og hans skinnende tempera-malerier formår at omsætte farver til et følelsesladet sprog, som ofte er fyldt med melankoli. 

Brandur Patursson arbejder i særdeleshed med glas og film: Med lys og projektører på store glasformer får han lette, luftige genspejlinger frem - ustadige som solglimt. Via glasskulpturer, som ofte bærer kropslige former, kommer magiske væsner til syne, som i øjeblikket ligner anatomiske røntgenbilleder. Brandur formår at beskrive den menneskelige natur fra en skrøbelig vinkel: Han fanger det, der ikke ses med det blotte øje. Indersiden af glasværket bliver oplyst, og rummet bliver fyldt med lysspil, skygger og sjæl. Kunstværkerne er kontrastfyldte. De er både tunge og luftige, stille og levende, farverige og gennemsigtige. 

Lys og farver har en betydningsfuld rolle i kunsten hos såvel fader som søn. I materialebruget er der fællesnævnere, men der er stor forskel på, hvordan materialet bliver benyttet. Motiverne er også fællesnævnere, mens naturen skildres på forskellig vis, både i landskabet og i menneskeskildringen.

På denne udstilling oplever vi nogle af Tróndur og Brandur Paturssons hovedværker, samtidig med at vi også får et tilbageblik på de tidlige år i Tróndur Paturssons kunstkarriere i forbindelse med hans 80 års fødselsdag i marts. 

Back to the exhibition
+298 22 35 79
info@art.fo
Gundadalsvegur 9, P.O. Box 1141 FO-110 Tórshavn, Faroe Islands
Opening hours

From 1 November - 30 April
Monday, Thursday to Sunday 11 - 16

(1th Thursday every month 11 - 20)

From 1 May - 31 October
Monday - Sunday 11 - 17


Admission
Adults: 90 DKK
Senior discount ticket: 70 DKK
Students: 25 DKK
Children and young people under 20 years: free

Group discount min. 12 adults: 60 DKK per person

Annual pass for one: 225 DKK
Annual pass 1+1 - bring a friend for free: 300 DKK

The annual pass includes free entrance to the museum as well as free admission to guided tours, concerts and events.

In addition to that, you get 10% discount on posters, books and postcards as well as 10% discount in the museum café.
+298 22 35 79
info@art.fo
Gundadalsvegur 9, P.O. Box 1141 FO-110 Tórshavn, Faroe Islands