Udstillingen ”Nybrud” viser samtidskunst fra Færøerne i store formater. Kunstværkerne på udstillingen er alsidige og udforsker nye medier, materialer og udtryk.
Når man taler om færøsk kunst, er det oftest naturalistiske landskabsmalerier, man tænker på. Det skyldes, at denne genre inden for maleriet er meget fremtrædende i færøsk kunst og har været en stærk tradition i lange tider. Men i 1960’erne og 1970’erne begyndte nogle kunstnere at bevæge sig længere væk fra naturalistisk malerkunst og genkendelige billeder som motiver og over til en mere abstrakt tilgang, med pionerer som Jack Kampmann og Ingálvur av Reyni, som også findes udstillet i museets permanente samling. Men hvad er karakteristisk for vor tids færøske kunst? Har samtidskunsten fra Færøerne nogen fælles træk?
De værker, der er udstillet på ”Nybrud”, har det til fælles, at de udforsker nye udtryksformer, nye medier eller nye materialer. Desuden er de gået bort fra den traditionelle, naturalistiske skildring af håndgribelige motiver. Der optræder alternative materialer som polyurethanskum, mylar og kartoner til langtidsholdbar mælk på udstillingen, mens mere traditionelle materialer som maling og uld bliver brugt på en måde, som afviger fra de færøske traditioner.
Kunstværkerne på udstillingen går ind på mange forskellige områder og handler om komplekse emner. Emner som kroppen, menneskelige relationer og bæredygtighed bliver udforsket, og mange af værkerne refererer også til bestemte perioder eller genrer inden for den globale kunsthistorie. Selv om kunstværkerne er meget forskellige, indgår de i en kollektiv relation inden for udstillingen. De kommunikerer med hinanden og fortæller os noget om, hvad der rører sig i kunsten og i samfundet på Færøerne i dag.
Kunstnerne på udstillingen er:
Alda Mohr Eyðunardóttir, Anný Djurhuus Øssursdóttir, Hansina Iversen, Jens Dam Ziska, Jóhan Martin Christiansen, Jón Sonni Jensen, Kirstin Helgadóttir, Ragnhild Hjalmarsdóttir Højgaard, Randi Samsonsen, Rannvá Kunoy og Silja Strøm.
Kunstværk: Silja Strøm, Quiet Ordinary Things, 2021. Ejer: Færøernes Politi og Bygningsstyrelsen.
Udstillingskatalog som PDF-fil <<
(Pressepakke med billeder af værk fra udstilligen kan findes her.
Billederne kan frit benyttes som pressemateriale).
Udstillingen er støttet af:





















