HJEMSTAVNEN
27 August 2021 - 31 October 2021

Udstilling med kunst fra Færøernes Nationalgalleris store samling

Udstillingen HJEMSTAVN sætter fokus på, hvad en hjemstavn er, og hvad det betyder at have en hjemstavn. Er det noget, alle har? Er hjemstavnen der, hvor man bor nu, eller er det der, hvor man har hørt hjemme og boet engang? Har man særlige minder om et bestemt sted, man kender i detaljer, kender smutvejene, de hyggelige steder at gå ture, landskabet, lydene, husene og folkene, der bor i dem? Er hjemstavnen et sted, vi føler os særligt trygge, eller det modsatte?

Hvad sker der, når et hjem forsvinder, og når huse bliver solgt, og ældre generationer falder bort? Kan en lugt, en farve eller en følelse vække stærke minder om et hjem, som engang var?

For mange færøske kunstnere har hjemstavnen spillet en særlig rolle, både personligt og som motiv for deres kunst. Men med hvilke indre følelser har kunstnerne skildret deres hjem? Og hvad var hjem for dem, og hvor hørte de hjemme?

I 1930’erne flyttede flere færøske kunstnere til udlandet, bl.a. til København for at studere på Det Kongelige Kunstakademi. Da Danmark blev besat under 2. Verdenskrig, blev forbindelserne mellem Færøerne og Danmark afbrudt. Færinger, som gerne ville vende hjem til Færøerne, fik ikke mulighed for at vende tilbage til deres hjemstavn før efter krigen. Blandt disse var billedkunstnerne Ruth Smith, Sámal Joensen Mikines, Elinborg Lützen, Janus Kamban og Jóannis Kristiansen. Som følge heraf blev deres kunst præget af deres nye hjem under krigen: Udover malerier af de færøske grønne fjelde begyndte kunstnerne at undersøge deres nærmiljøer og male høje danske boligblokke, sandstrande og skove. Et udvalg af disse værker kan opleves på udstillingen.

Færøerne ligger midt i Nordatlanten, og ø-rigets placering midt i havet har haft den naturlige konsekvens, at mange færinger er blevet ledt ud i verden – og hjem igen. At rejse til udlandet har været en del af mange færingers liv – for at få erfaringer, uddannelse, af finansielle eller samfundsmæssige årsager, eller måske for at forfølge en drøm. At opleve andre kulturer og udvide sin horisont er dannende og udviklende, men hjemlængslen har ofte været stærk og tyngende.

Vigtigheden af at have et hjem og et trygt sted at bo bliver omtalt og behandlet af verdenssamfundet i FN’s 17 verdensmål for en mere bæredygtig verden. Verdensmål 11 “Bæredygtige byer og lokalsamfund” og verdensmål 15 “Livet på land” handler bl.a. om at sikre, at alle mennesker har mulighed for at have en tryg bopæl. Byudvikling skal være mere bæredygtig og skabe sikkerhed i lokalsamfundet og sørge for, at inkluderende grønne, offentlige områder bliver både bevaret og oprettet. Færøerne er et land med rolige nærmiljøer, lav kriminalitet og høj grad af tryghed. Oprydningsdage i naturen står tit på skemaet i skolerne, i lokalmiljøet og på landsplan. Men hvordan sikrer man, at dette varer ved?

Vi håber med denne udstilling at kunne anspore til, at flere vil arbejde for et både trygt og renere nærmiljø og for at realisere FN’s verdensmål.

Back to the exhibition
+298 22 35 79
info@art.fo
Gundadalsvegur 9, P.O. Box 1141 FO-110 Tórshavn, Faroe Islands
Opening hours

From 1 November - 30 April
Monday, Thursday to Sunday 11 - 16

(1th Thursday every month 11 - 20)

From 1 May - 31 October
Monday - Sunday 11 - 17






Admission
Adults: 90 DKK
Senior discount ticket: 70 DKK
Students: 25 DKK
Children and young people under 20 years: free

Group discount min. 12 adults: 60 DKK per person

Annual pass for one: 225 DKK
Annual pass 1+1 - bring a friend for free: 300 DKK

The annual pass includes free entrance to the museum as well as free admission to guided tours, concerts and events.

In addition to that, you get 10% discount on posters, books and postcards as well as 10% discount in the museum café.
+298 22 35 79
info@art.fo
Gundadalsvegur 9, P.O. Box 1141 FO-110 Tórshavn, Faroe Islands