ANKER MORTENSEN I VINTERSTUEN
30 June 2019 - 1 September 2019

Anker Mortensen (f. 1961) er et af de mest betydningsfulde navne i sin generation og hører til den absolutte elite i færøsk kunst i det hele taget.  

Med farve på lærred forsøger Anker Mortensen at synliggøre det usynlige. Kunstnerens udgangspunkt er den traditionelle færøske kultur, sådan som det fremgår af hans titler med henvisninger til folkekunst, børneremser og salmesang samt bibelcitater. Og hertil føjer sig lokaliteter og vejrlig. 

Et eksempel på sådanne titler er den færøske folkekunstner Díðrikur á Skarvanesis “Maanens Duuer” fra 1830erne. Andre titler er mere litterære som indledningsordene til remsen “Ro ud på havet”og barokdigteren Thomas Kingos salme “Som den sorte sky frembryder”. Mange af billedtitlerne består af bibelordene fra Johannes Evangeliet: “Vinden blæser, hvorhen den vil”. Andre titler igen henviser til forbjerget Reynsmúli på Kirkebøreyn og forskellige betegnelser for vindstyrker. 

 Hos Anker Mortensen løftes denne færøske verden op i et abstrakt univers,  hvor former og stemninger kan henvise til udgangspunktet, men hvor den diffuse og foranderlige helhed er præget af skønhed, anelse og åndelighed. De kulturelle rødder forbinder sig med en meditativ væren i et magisk – ofte blåt – farverum. 

Med deres henvisning til en overjordisk virkelighed er Anker Mortensens kunst i slægt med de gamle ikoner, der netop også søgte at afbilde en højere verden. I nyere kunsthistorie er hans maleri i slægt med magiske fabulanter som den schweiziske modernist Paul Klee og den danske Cobra-maler Carl Henning-Pedersen. Hvad angår det fantasifuld kan der også knyttes en tråd til færøske kunstnere som William Heinesen og især Elinborg Lützens surrealistiske værker.  

Back to the exhibition
+298 31 35 79
info@art.fo
Gundadalsvegur 9, P.O. Box 1141 FO-110 Tórshavn, Faroe Islands
Opening hours
From May 1st - August 31st:
Monday - Sunday 11.00 - 17.00

From September 1st - April 30th:
Tuesday - Sunday 13.00 - 16.00
Closed on Mondays
Admission
Adult: 65 DKK
Student: 25 DKK

Groups, min. 12 adults: 50 DKK per person.
Children under 16: free.
+298 31 35 79
info@art.fo
Gundadalsvegur 9, P.O. Box 1141 FO-110 Tórshavn, Faroe Islands