Randi Samsonsen
10 December 2019 - 26 July 2020

Skulpturer i strik og hækling har indtaget caférummet i nationalgalleriet. Kunstværkerne er lavet af den færøske kunstner Randi Samsonsen.

På Færøerne er der en stærk og lang tradition for at strikke. Historisk betragtet var det en nødvendighed, at alle kunne strikke for at beklæde sig selv og sin familie. Der blev engang strikket med færøsk uld. I dag er det for dyrt for færingerne at bearbejde ulden til garn. Ofte bliver det, der var færingernes ”guld”, blot brændt og således ikke anvendt som lokal ressource. Og traditionerne med at lære at strikke er mere eller mindre taget af skoleskemaet.

Med sine strikkede skulpturer peger Randi Samsonsen på, at de færøske strikketraditioner fortsat lever, selvom de har ændret sig -  og at strik har potentiale til noget helt nyt. Strik kan bruges til andet end beklædning – Det kan bruges til at skabe skulpturer med.

I kunstens verden bliver skulpturer ofte lavet af hårde materialer som marmor, gips eller bronze, og de forestiller tit portrætter af kendte mennesker. Randi Samsonsens bløde skulpturer er lavet i uld, nogle i bomuld og yderligere andre i industrielt fremstillet fleece samt velourmaterialer med kraftige farver.

Hvad mon de forestiller?

Skulpturerne kan give mindelser til fårets indvolde og organer. Andre kan minde om hænder og fingre, der strikker. Har du tænkt over, hvordan hænderne holdes, når man strikker? Det kan se helt abstrakt ud – og det er netop dét indtryk, som Randi Samsonsen har omdannet til skulpturer. Tag et kig på skulpturerne igen og afgør, hvilke der mest minder om organer eller menneskets strikkende hænder?

Hvad er formålet med værkerne?

Med de strikkede og hæklede værker gør Randi Samsonsen os opmærksom på, at genstande lavet med hænderne af lokale produkter er ved at være en sjældenhed. De fleste af de genstande, som vi omgiver os med i vores hverdag er masseproduceret på den anden side af kloden. Museet spørger derfor til, om vi fremadrettet kan gøre det anderledes. Kan vi i højere grad anvende lokale ressourcer og værne om Færøernes rige håndværkstraditioner? Trods globalisering bliver der stikket rigtig meget blandt færinger, og disse traditioner bliver holdt i live i strikkeklubber, hvor også sociale bånd styrkes.

Må man røre ved skulpturerne?

Randi Samsonsens værker er meget taktile og sanselige, og ja - man har selvfølgelig lige lyst til at røre ved dem. Men som det gælder for den øvrige kunst på museet, så må den opleves med øjnene og ikke med hænderne – for at værkerne ikke går i stykker.

Ved vores formidlingsborde her i caféen kan du dog sætte dig ned, og med dine hænder prøve at skabe en mikroskulptur af silk clay, der ligner værkerne her på museet. Og bagefter selv gå hjem og strikke?

Rigtig god fornøjelse!

Back to the exhibition
+298 31 35 79 (best between 13-16)
info@art.fo
Gundadalsvegur 9, P.O. Box 1141 FO-110 Tórshavn, Faroe Islands
Opening hours
From 1 May - 30 September:
Monday - Sunday 11.00 - 17.00

St. Olaf's Day:
28 and 29 July 11.00 - 20.00

From 1 October - 30 April:
Tuesday - Sunday 13.00 - 16.00
Closed on Mondays
Admission
Adult: 65 DKK
Student: 25 DKK

Groups, min. 12 adults: 50 DKK per person.
Children under 18: free.
+298 31 35 79 (best between 13-16)
info@art.fo
Gundadalsvegur 9, P.O. Box 1141 FO-110 Tórshavn, Faroe Islands