Historie

Færøernes Nationalgalleri indeholder en rig kunstsamling, der stammer fra donationer fra henholdvis Færøernes Kunstforening og fra selve landet.

Under 2. verdenskrig, da båndene mellem Færøerne og Danmark pludselig blev skåret, tog færøske studerende i København initiativ til at stifte Færøernes Kunstforening. Oprettet i 1941 blev det Færøernes Kunstforenings formål at tilvejebringe en samling af færøsk kunst, der med tiden kunne få til huse på Færøerne. Efter krigen begyndte den færøske nation også at indsamle kunst, særligt efter 1948 tog indsamlingen til, hvor Lagtinget oprettede Færøernes Almene Kunstmuseum med henblik på at skabe en offentlig kunstsamling i en særskilt bygning. De to samlinger - Lagtingets og Færøernes Kunstforening - blev fusioneret til Listasavn Føroya i 1989, da Færøernes Nationalgalleri officielt blev stiftet, og samlingerne overdraget med donationsbrev. I dag drives Listasavn Føroya med tilskud fra det offentlige/Lagtinget.

Samlingen på Færøernes Nationalgalleri er siden den store donation i 1989 blevet udvidet med værker købt eller modtaget som gave, idet støtte fra danske såvel som lokale fonde har været afgørende. I dag rummer samlingen godt 2.500 værker, der dækker perioden fra de ældst bevarede billeder fra 1830'erne til den allernyeste kunst. Heriblandt er den største samling af værker af S. Joensen-Mikines og en lang række hovedværker af de store færøske kunstnere.

Som offentligt støttet kulturinstitution er det Færøernes Nationalgalleris opgave at indsamle og bevare færøsk kunst og forske i og formidle den som en del af den færøske kulturarv. Formidlingen sker i form af bogudgivelser, forskningsprojekter og udstillinger af kunsten både på Færøerne og i udlandet. Med jævne mellemrum vises særudstillinger af udenlandsk kunst, der perspektiverer den færøske billedkunst.

Museets blå logo, der ligner et forenklet træ, er lavet efter inspiration over et papirklip af forfatteren og billedmageren William Heinesen. 

+298 31 35 79
info@art.fo
Gundadalsvegur 9, P.O. Box 1141 FO-110 Tórshavn, Faroe Islands
Åbningstider
Fra 1. maj - 30. september:
Åbent alle dage fra kl. 11.00 - 17.00

Fra 1. oktober - 30. april:
Tirsdag - søndag kl. 13.00 - 16.00
Mandag lukket

Entré
Voksne: 90 kr.
Studerende: 25 kr.
Pensionister: 70 kr.
Børn og unge under 20 år: gratis.

Grupperabat: min. 12 voksne: 60 kr. p.p.

Årskort til 1 person: 225 kr.
Årskort til 1+1, tag en ven med gratis: 300 kr.

Årskort giver gratis adgang til museet samt til omvisninger, koncerter og tiltag.
+298 31 35 79
info@art.fo
Gundadalsvegur 9, P.O. Box 1141 FO-110 Tórshavn, Faroe Islands