Tróndur Patursson

Blådybet er et rum med gulv og loft af spejle, mens væggene er af farvet glas belyst af åbninger skåret i siderne på den container, der omgiver værket.

Blådybet er den første af foreløbig seks tilsvarende installationer, Tróndur Patursson (1944) har udført. Den blev skabt i 1996 til en udstilling i København. Containeren er en gave fra kunstneren og blev i 2012 opstillet ved museet efter en renovering betalt af Nordens Hus på Færøerne.

Blådybet er inspireret af Tróndur Patursson deltagelse i den irske historiker Tim Severins rekonstruktioner af historiske havrejser med bl.a. en forhistorisk flåde.

Rummet i containeren måler ca. 2,2 m i højden, 5 m i længden og 2,5 m i bredden. Herinde ser man ca. 700 m ned - og op. Takket være spejlingerne og de lysende blå vægge oplever den besøgende havets dybde, himlens uendelighed - og sin egen ubetydelighed.

Kunst i focus: Færøernes Kunstmuseum

Tróndur Patursson (1944): Efterår. 1999. Tempera på lærred, 260 x 194 cm.

De sorte tegn på den farvede baggrund forvandler den til et rum af farve. Som en slags sønderbrudt tremmeværk.

Udgangspunktet er stejle fjeldsiders spejlinger i havet. Her optræder fjeldets struktur som kalligrafiske tegn på en flade, der kan være rød, gul, blå, grøn eller grå:  Havets ændringer i skiftende belysninger.

De kalligrafiske tegn strømmer opad som den lava, Færøerne i sin tid blev skabt af. Hermed knyttes forbindelsen bagud til de kræfter, der engang formede jorden. I farvens ubegrænsede rum bliver de strømmende tegn til et billede på universets urkraft.

Til oplevelsen af kosmos bidrager de store formater, Tróndur Patursson arbejder med. Den oplevelse bliver direkte fysisk i hans glas/spejl installation Blådybet andetsteds i museet

Åbningstider

Fra 1. maj - 31. august:
Mandag - søndag kl. 11.00 - 17.00


Fra 1. september - 30. april:
Tirsdag - søndag kl. 13.00 - 16.00
Mandag lukket

Entré

Billetter:
- Voksne: 65 kr.
- Studerende: 25 kr.
- Grupper, min. 12 voksne: 50 kr. p.p.
- Medlemmer og børn under 16: gratis.

Adresse

Listasavn Føroya
Gundadalsvegur 9
P.O. Box 1141
FO-110 Tórshavn
Færøerne
Tel +298 313579
Email info@art.fo
Facebook

Find vej