Elinborg Lützen

Sort-hvid magi. 10. mai - 21. juli

Stor kunst – i et lille format. Sort og hvidt – og meget mere. Det er lige præcis en sådan kunst, der blev skabt af Elinborg Lützen (1919-95), Færøernes første og største grafiker.

Elinborg Lützen hører til den første generation af færøske kunstnere, men i modsætning til sine samtidige fandt hun først sig selv som kunstner ret sent, nemlig fra 1960. Da skete det imidlertid med fynd og klem, og kunstnerens talrige linoleumstryk har sikret hende en plads blandt de allerstørste i sin generation:

Samuel Joensen-Mikines, Ruth Smith, Ingálvur av Reyni og Janus Kamban.

Eventyrscener og landskabsbilleder med bygdehuse udgør de to dominerende temaer i Elinborg Lützens kunst. I eventyrbillederne hersker fantasi, kraft og humor, mens landskabs- og folkelivsskildringerne er saglige og klassiske – i hvert fald på overfladen. Begge motivkredse er forenet af en dristig og varieret skæreteknik, der løfter billederne ind i abstraktionen og hører moderne kunst til. 

Udstillingen finder sted i 100-året for Elinborg Lützens fødsel og spænder over hele hendes kunstneriske udvikling fra 1940erne og fremefter. De fleste af de udstillede værker tilhører Listasavn Føroya selv, mens andre er lånt af kunstnerens familie, andre private og Norðoya Listafelag.

På museumsvægge vil grafik altid have svært ved at konkurrere med malerier.

Museet har derfor forsøgt at fremhæve visse af værkerne, således at detaljer og teknik bliver mere synlige. Og dermed giver anledning til at gå helt tæt på og opleve Elinborg Lützens magiske verden.

Nils Ohrt

Museumsdirektør

Museet er åbent fra týsdag til søndag fra kl. 13 til 16. Også helligdage

Åbningstider

Fra 1. maj - 31. august:
Mandag - søndag kl. 11.00 - 17.00


Fra 1. september - 30. april:
Tirsdag - søndag kl. 13.00 - 16.00
Mandag lukket

Entré

Billetter:
- Voksne: 65 kr.
- Studerende: 25 kr.
- Grupper, min. 12 voksne: 50 kr. p.p.
- Medlemmer og børn under 16: gratis.

Adresse

Listasavn Føroya
Gundadalsvegur 9
P.O. Box 1141
FO-110 Tórshavn
Færøerne
Tel +298 313579
Email info@art.fo
Facebook

Find vej