Stor kunst

Særudstilling i august

Stor kunst – et udvalg fra samlingen på Listasavn Føroya

 

Stor er den, Ole Wichs 3D Dímun, som den tårner sig op i museets forhal fire meter i højden på sine lange tynde ben - lidt som en edderkop. Udgangspunktet for skulpturen er øen Lille Dimon, og på den måde indskriver skulpturen sig i den naturbeskrivelse, der i flere årtier har udgjort den færøske kunsts dna.

 

Endnu vigtigere er det dog, at skulpturen problematiserer den vestlige kulturs rationelle tilgang til naturen. Formen er således fremkommet ved en kombination af det topografiske korts højdekurver og kartografiens generelle brug af længde- og breddegrader. Når sådanne grader også skal afspejle højdeforskelle, knækker de op- eller nedad, og det er disse vinkler, der definerer formen. Dog angiver de nederste og tykkeste dele af "benene" på mere fri vis den del af Lille Dimon, der befinder sig under havets overflade.

 

Såvel højdekurverne som længde- og breddegrader er systemer, der forholder sig til naturen, landskabet i det ene tilfælde og jordkloden i det andet. Dybest set er der dog tale om vilkårlige systemer, selv om de er nok så rationelle. Som sådanne er de en uundværlig del af vores måde at opfatte virkeligheden på. Derfor vil vi heller aldrig kunne gribe verden hinsides vore systemer. Det kan kun ske på den intuitive vis, som kunsten kan åbne for ved sin æstetik. Som i værket her.  

Ole Wichs 3D Dímun er et af de værker, der indgår i Listasavn Føroyas sensommerudstilling med egne værker under titlen Stor kunst. I museets særudstillingslokale kan man opleve andre værker i det store format af Ingálvur av Reyni, Jóna Rasmussen, Tita Winther, Edward Fuglø og Guðrið Poulsen. Ofte skal man på kunst-udstillinger gå tæt på: her er det også en god idé at gå længere væk.

 

Åbningstider

Fra 1. maj - 31. august:
Mandag - søndag kl. 11.00 - 17.00

Fra 1. september - 30. april:
Tirsdag - søndag kl. 13.00 - 16.00
Mandag lukket

Entré

Billetter:
- Voksne: 65 kr.
- Studerende: 25 kr.
- Grupper, min. 12 voksne: 50 kr. p.p.
- Medlemmer og børn under 16: gratis.

Adresse

Listasavn Føroya
Gundadalsvegur 9
P.O. Box 1141
FO-110 Tórshavn
Færøerne
Tel +298 313579
Email info@art.fo
Facebook

Find vej